a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Staročeská gulášová omáčka

Použité suroviny

200-300 g hovězího masa,
30 g slaniny,
1 střední (i větší) cibule,
1 lžíce tuku (sádla),
2 lžičky sladké mleté papriky,
1-2 stroužky česneku,
sůl,
kmín,
majoránka,
mletý pepř,
1,5 lžíce hladké mouky,
kolem 8 dl vývaru nebo vody s ma soxem.

Postup

Na tuku nejprve krátce osma žíme na kostičky nakrájenou slaninu (může byt i paprskový bok), přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a spolu se slaninou ji dozlatova osmažíme. Na to přidáme papriku a po jejím zpě nění na menší kostky nakrájené maso, za stálého míchání ho osmahneme, podlijeme trochou vývaru (vody s masoxem), při dáme sůl, drcený kmín (přesije me přes sítko), rozemnutou ma joránku, pepř a utřený (i jen roz mačkaný v protlačovači) čes nek. Dusíme pod pokličkou za občasného podlití vývarem (vo dou) a častého zamíchání, až je maso poloměkké.

Šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme ji hladkou moukou, osmahneme, podlijeme zbylým vývarem (vodou), řádně rozmí cháme a vše povaříme do úpl ného změknutí masa. Hotovou omáčku podle chuti přikoření me, na maso na talíři klademe plátky syrové cibule.

Pokud děláme v papiňáku, děláme obdobně, pouze vše v základu připravené zalijeme potřebným množstvím vývaru (vody s masoxem) a vaříme zhruba 40 minut.

>