a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Omáčka z rajských jablíček

Použité suroviny

40g másla
20g cibule
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
zrnko hřebíčku
1cm skořice
1/2 bobkového listu
snítka tymiánu (nebo 1/2 lžičky suchého)
3 čtvereční cm citronové kůry
20g cukru, nebo medu
40g mouky
4 uzrálá rajská jablíčka, nebo 2 navršené lžíce zavařeniných jablíček, nebo rajského protlaku (NE kečupu!)
masový vývar podle potřeby
sůl (podle toho jak slaný je vývar)
z 1/2 citronu šťáva, nebo 1/16l dobrého vinného osta (může být i jablečný)
2 lžíce červeného vína, nemusí být

Postup

Na rozehřátém másle si usmažíme do zlatohněda na plátky nakrájenou cibuli, celý pepř, nové koření, skořici, bobková list, tymián, hřebíček, v celku citronovou kůru a cukr, nebo med.

Když cibule dostane zlatohnědou barvu, nasypeme na ni mouku, kterou také necháme zežloutnout. Přidáme čerstvá rajčata, nakrájená, nebo naložená, nebo zavařená, dobře promícháme a chvíli dusíme.

Zalijeme polévkou a dobře povaříme. Podle chuti ji dochutíme citronovou šťávou, nebo octem, osolíme, nebo přisladíme, povaříme a procedíme.

Do hotové můžeme přidat víno.

>