a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Madeira omáčka

Použité suroviny

1 kg posekaných a roztlučených telecích kostí
2 mrkve na jemné kostičky nakrájené
1 velká cibule na drobné kostičky nakrájená
1l vývaru
2 stonky řapíkového celeru na velice jemno nakrájené
200g rajčat
1 stroužek česneku
kytička bylinek (3 snítky zelené petrželky, 2 bobkové listy a 2 snítky tymiánu, vše svázané dohromady kuchyňským motouzkem)
1 lžíce rajčatové pasty
estragon navíc podle chuti
100g hub
1 lžíce škrobové moučky (kukuřičné moučky)
2dl Madeira vína
sůl a pepř podle chuti

Postup

Předehřát troubu na 240°C.

Vložit 1kg roztlučených telecích kostí do pekáče a dát do trouby. Sem tam obracet kosti, aby zhnědly stejnoměrně.

Oloupat mrkve a velkou cibuli. Když jsou kosti zlatově hnědé, přidat zeleninu a péct, až je také zlatohnědá. Vyjmout kosti se zeleninou a vložit vše do hrnce. Sejmout tuk ze šťávy v pekáči a přilít 1l vývaru. Dobře seškrábat jakýkoliv výpek a zmíchat do tekutiny.

Rychle přivéct do varu a sebrat šum s povrchu. Přidat na velice jemno posekaný celer a oloupané, zrníček zbavené rajčata, utřený česnek, kytičku bylinek a rajčatové pyré. Přivéct do varu a přikryté pomalu vařit po 2 hodiny.

Přelít přes síto, přidat estragon a posekané houby. Přivéct opět do varu. Rozmíchat 1 lžíci škrobové moučky v 2dl Madeiry vína a pomalu směs přilévat do vařící omáčky. Vše dobře zašlehat, osolit, opepřit a povařit. Před podáváním přelít přes síto.

>