a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Koprovka nakyselo po vesnicku

Použité suroviny

1000 g syrových brambor,
1 l vody,
3/4-1 lžička soli,
šlehač ka,
1 hrst polohrubé mouky,
1-2 lžíce čerstvého (či nalože ného) pokrájeného kopru,
2 až 4 natvrdo vařená vejce,
ocet,
sůl

Postup

Syrové brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky, zalijeme studenou vodou a osolí me. Necháme vařit a vaříme tak, aby byly brambory jen ova řené, tedy tužší. Potom přidáme šlehačku roz dělanou s polohrubou moukou, zalijeme do vody s brambory, necháme povařit a stále opatrně mícháme.

Když jsou brambory téměř měkké (ale nesmějí se rozpa dat), přidáme kopr. Vaříme zhruba 4 minuty, ale stále sledu jeme, aby koprovka nebyla moc hustá (potom trochu rozředíme horkou vodou) a aby se bram bory nerozvařily.

Do koprovky rozkvedláme 1-2 vejce, nebo dáme na talíř do porce celé či půlku vařeného, případně 1-2 natvrdo vařená vejce rozsekáme a přiměřeně rozdělíme na koprovku do talířů.

>