a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Bílá omáčka z mrkve

Použité suroviny

olej,
citron /šťáva/,
ocet,
2 lžičky vegety zeleninové,
1 kelímek smetany,
sůl,
5 lžic hladké mouky,
2-3 mrkve,
sůl,
1 l mléka,
máslo,
3 bobkové listy

Postup

Mrkev nebo kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Vložíme ji do hrnce s vodou, přidáme bobkový list a vegetu a dáme vařit. Pokud chceme, aby měla omáčka výraznější chuť, zeleninu orestujeme na másle. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji.

Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mlékem. Omáčku mícháme do zhoustnutí. Nakonec do ní vmícháme rozmixovanou zeleninu, dochutíme ji podle vlastní chuti solí, cukrem, octem a citronovou šťávou a necháme provařit. Pro zjemnění omáčky vmícháme smetanu nebo lžíci másla.

Podáváme s masem a brambory, těstovinami, knedlíkem nebo noky.

>