a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Křenová omáčka s uzeným masem

Použité suroviny

500 g uzeného masa nejlépe krkovice, kýta nebo jazyk,
250 ml smetany,
asi lžíce hladké mouky,
sůl,
strouhaný křen,
plátek masa

Postup

Uzené maso vložíme do studené vody a dáme vařit. Po deseti minutách varu slijeme a znovu zalijeme vodou (nejlépe vařící) a maso uvaříme do měkka. Maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uložíme do tepla. Vývar z uzeného masa naředíme trochu vodou a přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Smetanu smícháme s hladkou moukou, přidáme špetku soli, rozkverláme a za stálého míchání vlijeme do vývaru. Vsypeme strouhaný křen a promícháme. Vložíme máslo. Znovu vrátíme na plotýnku a uvedeme do varu a zvolna provařujeme asi čtvrt hodiny. Mícháme. Můžeme přisolit, ale vývar bývá dost slaný. Plátky uzeného masa na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s jemným kynutým knedlíkem.
>