a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Smetanová kedlubnová omáčka

Použité suroviny

3 kedlubny,
2 smetany,
pepř,
sůl,
hladká mouka,
muškátový květ,
voda

Postup

Kedlubny na hrubém struhadle nastrouháme do většího hrnce. Zalijeme vodou, aby byly kedlubny plavaly, přidáme sůl. Na mírném ohni vaříme kedlubny asi 1 hodinu nebo dokud nejsou kedlubny měkké.
Hladkou mouku smícháme s 1 smetanou a vlijeme za stálého míchání do kedluben. Mícháme, podle potřeby ještě dohustíme moukou. Kedlubnovou omáčku ochutíme pepřem, muškátovým oříškem a popřípadě solí. Na závěr vlijeme do omáčky druhou smetanu a necháme asi 5 minut provařit. Pokud chceme mít omáčku jemnější, můžeme ji promixovat.
>