a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Povidlová omáčka s uzeným masem

Použité suroviny

1 kg uzeného masa,
omáčka,
1 kel. povidel,
4 krajíce staršího chleba,
2 l vody,
sůl,
citr. šťáva,
skořice,
cukr

Postup

Uzené maso (úplně nejlepší je uzené koleno) dáme vařit do vody a můžeme ho i mírně přisolit. Z vývaru je potom výborná polévka.

Na omáčku si připravíme chléb (je lepší starší - alespoň 2 dny). Chléb rozkrájíme na větší kusy. Já krájím silnější krajíce a ty potom rozdělím na cca 6 ks. Dáme vařit do vody. Přidáme švestková povidla a necháme vařit, až se vše rozvaří v hustší omáčku. Pozor, je nutné ji často míchat, aby se nepřichytila na dno. Když je vše rozvařeno, omáčku buď prolisujeme hustým sítkem nebo prostě dohladka rozmixujeme. Dochutíme cukrem a skořicí podle chuti. Pokud je omáčka sladší, je možno přidat i citronovou šťávu.

Uzené maso nakrájíme na porce, přelijeme povidlovou omáčkou a podáváme s bramborovým knedlíkem.

>