a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

r

s

t

u

v

z

Petrželková omáčka s knedlíčky, drůbežími žaludky a srdíčky

Použité suroviny

omáčka,
500 ml smetany,
1 lžíce másla,
1 lžíce mouky,
petrželka,
mušk. květ,
sůl,
knedlíčky,
300 g strouhanky,
mléko,
1 žloutek,
50 g másla,
petrželka,
1 bílek /sníh/,
sůl

Postup

Nejdříve si připravíme světlou máslovou jíšku a to tak, že rozehřejeme máslo a za stálého míchání pomalu přidáváme mouku. Mícháme asi minutu, dokud jíška nepřestane pěnit a měla by zůstat světlá. Pak do jíšky po částech přiléváme smetanu nebo mléko a metlou rozšleháme dohladka. Dáváme pozor, aby se nevytvořily hrudky. Omáčku vaříme asi 20 min. do zhoustnutí, nakonec osolíme, přidáme špetku muškátového květu nebo oříšku (není nutné) a hrst petrželové natě.

Knedlíčky :
Strouhanku zalejeme mlékem podle potřeby, přidáme žloutek, změklé máslo, sůl, jemně sekanou petržel a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh. Z takto připravené hmoty tvarujeme knedlíčky o velikosti vlašského ořechu a zavařujeme je v omáčce.

>